Tuinonderhoud door Hyjacinta Tuinontwerp

NATUURVRIENDELIJK TUINONDERHOUD

Hyjacinta Tuinontwerp onderhoudt tuinen in en om Amsterdam. Van kleine particuliere tuinen tot grote bedrijfstuinen. Voor het onderhouden van grote tuinen en het snoeien van bomen, werk ik samen met kleine zelfstandige bedrijven in het groen. Mijn tuinonderhoud is gebaseerd op de principes van het Natuurvriendelijk tuinieren. Dat betekent dat ik streef naar een natuurlijk evenwicht voor planten en dieren in de tuin. Ik gebruik geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en bij het planten houd ik rekening met de omgevingseisen van een plant, zoals standplaats en bodem.

Waarom doe ik dat:

De juiste plant op de juiste plek
Als er rekening wordt gehouden met standplaatsfactoren zoals bodem, zon en schaduw, is de plant minder gevoelig voor vraat door insecten en aantasting door schimmels en bacteriën. Daarom zet ik de juiste plant op de juiste plek.

Jaarlijkse compostgift
Met compost van goede kwaliteit kan je de bodem in je tuin verbeteren. Ik gebruik daarvoor biologische mestcompost van Biokultura. Door jaarlijks een laagje compost op te brengen, verbetert de structuur van de grond en neemt het bodemleven toe.

Blad verwerken in de borders
Blad dat in het najaar van de bomen valt voer ik niet af, maar verwerk ik in de borders. Bovendien beschermt het blad de bodem en planten die matig winterhard zijn.

Uitgebloeide plantenstengels laten staan in de winter
Uitgebloeide plantenstengels snoei ik pas in het voorjaar, maak ze fijn en verspreid ze over de bodem. In de stengels kunnen insecten overwinteren en de uitgebloeide planten zorgen voor een mooi winterbeeld.

Haag snoeien na het broedseizoen
Vogels zoals merels en de huismus maken graag een nest in een haag. Het snoeien van hagen en klimop doe ik daarom na het broedseizoen. Voor de meeste hagen is september een goede maand om te snoeien. De haag heeft dan nog voldoende tijd om de schade die er ontstaat te overgroeien.

EEN NATUURVRIENDELIJK TUIN LEEFT!

De natuurvriendelijke tuin

Wat is er mooier dan een zomer met zoemende insecten en fladderende vlinders in je tuin. Met stuifmeel- en nectarplanten trek je vlinders, bijen en hommels aan. Met een haag, struik of boom bied je vogels gelegenheid om er te nestelen en hun jongen groot te brengen. Met hun levendigheid maken zij je tuin extra aantrekkelijk!

De eetbare tuin

Wil je zelf kruiden en groenten kweken? Op een vierkante meter kunnen al heel wat kruiden staan! Ook zijn de bloemen en bladeren van veel vaste planten eetbaar. Ze geven geur en kleur aan de salade en de pasta. Alles smaakt beter met kruiden uit je eigen tuin!

Top